Heb jij, ondanks je passie voor koken, een lade of voorraadkast hebt vol met oude kruiden die je niet gebruikt? Het is geen schande dat sommige van specerijen over de datum zijn geraakt. Soms is de houdbaarheidsdatum gewoon veel korter dan je denkt. En soms verliezen specerijen na verloop van tijd merkbaar hun smaak en kracht en zelfs hun oorspronkelijke kleur begint te vervagen.
Als je graag alles uit je kruidenpotjes wil halen, blijf dan vooral even hangen. Ik heb namelijk een aantal ideeën die je kunt doen met de kruiden en specerijen die in je kast staan te verstoffen. Of zelfs over datum zijn.
Maak er geurkaarsen van
Zelf je geurkaarsjes maken is natuurlijk super leuk! Om zelf je eigen geurkaars te maken smelt je sojawas, of beter nog bijenwas! Vervolgens meng je dit met de specerijen, denk aan kaneel, speculaas, kruidnagel of vanille. Giet het mengsel langzaam in een hittebestendige glazen pot, vergeet de lont niet en klaar is je eigen gemaakte geurkaars.
Jaag insecten weg
Wist je dat kakkerlakken een hekel hebben aan laurierbladeren? Nu heb ik die gelukkig niet in huis, maar stel je voor! Je kunt kleine beestjes afweren met je oude kruidenpotjes, want sommige insecten haten de geur van bepaalde specerijen. Maak zakjes met gedroogde basilicum, laurier, dille, lavendel, rozemarijn, knoflook of tijm en leg ze op plekken waar insecten zitten. Binnen no time zijn ze verdwenen!
Fris je tapijt of kleed op
Tapijt kan na verloop van tijd gaan stinken, vooral als je huisdieren hebt. Strooi gewoon wat gember en rozemarijn over het tapijt voordat je gaat stofzuigen om de geur te versterken! Vermijd wel kruiden en specerijen die vlekken kunnen maken.
Simpele potpourri
Breng een pan met water aan de kook en voeg er een eetlepel van de gewenste kruiden aan toe. Met deze hack ruikt je huis in een mum van tijd heerlijk!
Kruidenzakjes maken
Veel kruiden, zoals salie, tijm en oregano, hebben een natuurlijke ontgeurende werking. Stop ze in een klein zakje en hang ze op in muffe ruimtes in huis om de ruimte op te frissen.
Gebruik het voor de bbq
Dat kruiden oud zijn, betekent niet dat je ze niet kunt gebruiken om vlees of vis te kruiden en op de bbq te gooien! De hitte brengt de smaak naar boven, wat resulteert in een sappige, smaakvolle maaltijd om van te genieten.
5 irritante karweitjes in de keuken die ik liever ontwijk
Paasbrood maken
Wat je kunt doen met broccoli… 3x anders!
Een glimp van geschiedenis: De evolutie van besteksets door de tijd heen