Basis

Drie manieren om een ei te koken

Een ei koken, het klink op zich niet heel ingewikkeld. Toch zijn er genoeg mensen die niet weten hoe ze een ei moeten koken. Hoe lang moet een ei koken? En doe je het ei dan in het water wanneer het kookt, of meteen vanaf het begin. Kan een ei ook in de magnetron? Of een ei in de airfryer, wie doet dat?

Ik ging de uitdaging aan om op drie manieren een ei te koken.

  • In een pannetje water
  • In de airfryer
  • In de magnetron

Lees hier het resultaat van de verschillende manieren ei koken.

Ei koken in een pan

Het meest gangbare is een ei koken in een pan. Het lastige aan een ei koken in een pas, is dat het resultaat afhankelijk is van hoe hoog je het vuur zet. Of misschien kook je wel op inductie, ook hier gaat het kookproces van een ei weer helemaal anders.

Ik gebruik voor het koken van het ei op gas, de middelgrote pit. Ik heb twee eieren gebruikt. Het ene ei heb ik direct in het pannetje gedaan, dus toen het water nog koud was. Het andere ei heb ik in het pannetje gedaan vanaf het moment dat het water begon te koken.

Vanaf dat moment heb ik de kookwekker op 4 minuten gezet. Na de 4 minuten koken, heb ik de eieren goed laten schrikken met koud water.

Hier het resultaat:

Ei direct in de pan, vier minuten gekookt

Dit is een gekookt ei waar ik van houd. Het geel is nog een beetje vochtig, zodat het niet je mond uitstuift, maar net niet meer vloeibaar.

Ei vanaf kookpunt in de pan, vier minuten gekookt

Persoonlijk houd ik hier niet van, maar je je eigeel vloeibaar hebben? Dan moet je je ei dus vanaf het kookpunt 4 minuten in de pan doen.

Ei koken in de airfryer

Een airfryer is perfect voor ovenbitterballen, frikadellen en kleine broodjes afbakken! Maar een ei te koken in de airfryer? Hmmm… ik weet het niet.

Maar goed, je weet het pas als je het probeert! En dus kookte ik ook een ei in de airfryer. Na wat googelen kwam ik er achter dat de airfryer op 120 graden moet staan. En voor een zacht eitje moet het ei 12 minuten in de airfryer. Supersimpel natuurlijk, maar nu het resultaat van het eitje uit de airfryer nog.

Gekookt ei uit de airfryer

Dit vind ik, naast dat ik een foodblog begon, echt de verrassing van de eeuw! Het lijkt wel een perfect eitje, dit ei uit de airfryer. Echt super zacht is het ei niet, maar zoals ik al eerder schreef, daar houd ik ook niet zo van. Het ei zou een minuutje korter in de airfryer kunnen, maar zelf vind ik dit al een heerlijk gekookt eitje.

Ei koken in de magnetron

Een ei koken in de magnetron is de grootste uitdaging van deze test. Een ei kan namelijk niet met schil en al in de magnetron. Maar er is wel een andere manier. Een mooi rond gekookt eitje krijg je er echter niet van.

Doe het ei in een glas en voeg daar vervolgens een glas water aan toe.

Dek het glas met ei en water af met een schaaltje. En zet het glas midden in de magnetron.

Zet de magnetron op het hoogst aantal watt en op 1 1/2 minuut. Is het ei dan nog niet goed, zet de magnetron dan nog 10-20 seconde aan.

Het resultaat is een soort van gepocheerd ei.

Ei uit de magnetron

En dat, mensen, dat zijn drie manieren om een ei te koken!

2 Replies to Drie manieren om een ei te koken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *