Taart

Twixtaart met zelfgemaakte karamel

‘Wat voor taart zal ik nu eens maken?’, vraag ik spontaan aan tafel. Mijn kinderen laten me die vraag niet nog eens stellen en roepen meteen de meest zoete ingrediënten naar me toe. Een Smartiestaart, een aardbeientaart, nóg een Oreotaart! Of nee, een Twixtaart! Ja, een Twixtaart. Ze zijn het voor de verandering het een keer met elkaar eens.

Maar ik heb er wel oren naar. Een Twixtaart klinkt goed, maar hoe maak je een Twixtaart? Samen met mijn kinderen bedenken we wat er in een Twix zit. Biscuit, chocola en karamel! Alleen dat klinkt al als muziek in mijn oren. Als we bedenken om er dan ook nog cheesecake aan toe te voegen, is het idee van een Twixtaart compleet.

Ingrediënten voor een Twixtaart:

Ik heb de ingrediënten voor de Twixtaart verdeeld in 3 delen: de bodem, de vulling en de topping.

Ingrediënten voor de bodem van de Twixtaart:

  • 150 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 1 ei
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 1/2 eetlepel bakpoeder

Ingrediënten voor de vulling van de Twixtaart:

  • 300 gram roomkaas
  • 100 gram suiker
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 eetlepel maizena

Ingrediënten voor de topping van de Twixtaart:

  • 1 reep melkchocolade
  • 200 gram suiker
  • 75 ml water
  • 60 gram roomboter
  • 125 ml slagroom

Benodigdheden

  • Taartvorm
  • Bakpapier
  • Steelpan
  • Mengkom
  • Mixer

Bereidingstijd

Voorbereiding: 30 minuten
Baktijd: 30 minuten
Totale bereiding: 1 uur

Hoe maak je deze Twixtaart:

Stap 1. We beginnen met de bodem van de Twixtaart. Deze moet een beetje als knapperige koek worden. Mix alle ingrediënten voor de bodem van de Twixtaart door elkaar tot het mengsel glad is.

Stap 2. Bedek de taartvorm met bakpapier, ook de randen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 3. Verdeel het deeg over de bodem en de randen van de taartvorm.

Stap 4. Je gaat nu de ingrediënten voor de vulling van de Twixtaart mixen tot een glad mengsel.

Stap 5. Giet dit mengel in het midden van de taartvorm.

Stap 6. Plaats de taartvorm in het midden van de oven en bak de taart 30 minuten op 180 graden.

Stap 7. Je gaat nu de karamel maken die je straks over de taart giet. Doe 200 gram suiker en 75 ml water in een pannetje. Zet het op laag vuur.

Stap 8. Het water gaat koken en dus pruttelen. Let op, niet roeren! Laat het proces rustig doorgaan, dit kan gerust een kwartier duren. Maar blijf wel in de buurt.

Stap 9. Op een gegeven moment verkleurd het mengsel en wanneer het de juiste bruine kleur heeft, voeg je de boter toe.

Stap 10. Roer de boter door het mengsel. Wanneer de boter helemaal is opgelost, voeg je de slagroom toe. Zet het vuur uit. Ondertussen blijven roeren tot je een mooie karamel hebt.

Stap 11. Giet de karamel over de taart (wees niet té enthousiast, want het is mega-machtig) en zet de taart in de koelkast.

Stap 12. Een uurtje later smelt je de chocolade. Dit doe je door een pannetje water op te zetten en daarboven houd je een stalen/ijzeren kom met de chocolade.

Stap 13. Wanneer de chocolade gesmolten is, giet je de chocolade over de karamel. Versier de taart met een aantal gebroken Twixen en zet je de taart nog zo’n twee uur in de koelkast.

Twixtaart is klaar!

En klaar is je zelfgemaakte Twixtaart! Nu niet al te grote stukken snijden, want deze Twixtaart is een bommetje op de maag.

Weet wat me ook zo lekker lijkt? Deze magnum cakepops! Die ga ik volgende keer proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *