Blog

Je badkamer schoonmaken in 8 stappen

Hoe maak je nou je badkamer het snelste en het meest grondig schoon? Het is niet iets wat voor iedereen vanzelfsprekend is. En het is ook zeker niet iedereen zijn favoriete klusje. Maar goed, de badkamer schoonmaken hoort nu eenmaal bij het huishouden. En daarom hebben we hier een stappenplan voor je gemaakt. Van hoe je een douchekop ontkalkt tot de makkelijkste (en minst vieze) manier om het toilet te schrobben. Beschouw dit blog als je ultieme gids voor het schoonmaken van je badkamer.

Stap 1. houd de badkamer droog

Volgens onderzoek is een gemiddelde badkamer behoorlijk smerig. Behoort jouw badkamer tot de gemiddelde badkamer? Dan wordt het hoog tijd om je dat kleine kamertje te lijf gaan als nooit tevoren. Stap 1 is voor je begint aan deze grote schoonmaak. Je kunt de ergste vuil al voor zijn door je badkamer droog te houden. Nu denk je natuurlijk, ‘leuk bedacht, maar een badkamer droog houden??’ Nee, ik bedoel natuurlijk niet dat je je niet meer moet wassen en dat douchen verleden tijd is. Maar ik bedoel dat je iedere keer ná het douchen of een badsessie de ruimte goed droogmaakt. Een goede afzuiging scheelt al een heleboel. Maar de overige druppeltjes kun je gewoon iedere keer droogmaken met een doek.

Dus of je nu iedere week je badkamer poetst of één keer in de zoveel tijd een grondige schoonmaak doet, het bijhouden van stap 1 is essentieel.

Stap 2. douchekop ontkalken

De douchekop en de kraan zijn twee belangrijke items in de badkamer. Daarom zijn ze ook extra belangrijk om schoon te maken. Het ontkalken kun je met Antikal of iets dergelijks doen. Wat wat ook goed werkt om te ontkalken, is witte azijn. Echt zo’n huis tuin en keuken middeltje dat prima werkt.

Stap 3. maak de douchedeur en wand schoon

Heb je geen douchedeur maar een douchegordijn in de badkamer? Dan kun je deze gewoon in de wasmachine wassen. Voor de douchedeur en de douchewand zijn ook allerlei spuitflessen waarmee je kunt reinigen. Witte azijn met een kopje zuiveringszout werkt overigens ook prima om de deur en wand mee schoon te maken. Werk altijd van boven naar beneden.

Stap 4. Voegen schoonmaken

De voegen in een badkamer kunnen weleens verkleuren en dat zorgt ervoor dat je badkamer er een stuk minder fris uitziet. Dit kun je heel simpel oplossen door de voegen schoon te maken. Dit doe je met een goedkope tandenborstel en een beetje bleek. Doop een borstel in bleekwater en schrob de verkleurde plekken schoon. Als je klaar ent, moet je de voegen goed afspoelen met water en natuurlijk droog maken.

Stap 5. Badkamermeubel, muren en plafond

Ook je badkamermeubel, de muren en plafond moeten eens in de zoveel tijd goed schoongemaakt worden. Want ook hier verzamelen bacteriën zich. Dit kun je schoonmaken met allesreiniger. Een makkelijke manier om dit schoon te maken is door het badkamermeubel, de muren en het plafond in te spuiten met allesreiniger, dan zet je de douche vijf minuten heet aan zodat er stoom ontstaat. Laat de stoom en het schoonmaakmiddel 20 minuten trekken in een gesloten badkamer. Maak na 20 minuten alles droog met een schone doek. En gebruik een schone, droge microvezeldoek om lastige plekken te bereiken. Als laatste dweil je ook de tegelvloer schoon.

Stap 6. Toilet schoonmaken

Nu komen we bij het leukste klusje, namelijk het toilet schoonmaken. Hopelijk maak je het toilet niet één keer in de zoveel tijd schoon, maar pak je regelmatig even het toilet mee bij het schoonmaken. Het toilet kun je schoonmaken door een kopje zuiveringszout in de pot te gooien. Laat het een paar minuten zitten, dan borstel je het schoon en spoel je door.

De wc bril en de buitenkant van de pot maak je schoon met allesreiniger. Gebruik hiervoor altijd een schone doek en gebruik deze doek alleen voor het toilet. Dat geldt ook voor de droge doek waarmee je het toilet droogmaakt.

Stap 7. De wasbak schoonmaken

Je verwacht het misschien niet, maar de wasbak is het vieste onderdeel van de badkamer. Hij wint het zelfs van je toiletbril! Extra belangrijk dus om deze goed schoon te maken. Giet witte azijn en/of zuiveringszout in de afvoer en spoel dit goed door met heet water. Voor de kraan en de wasbak kun je desinfectiedoekjes gebruiken. Met deze doekje kun je namelijk makkelijk ‘flossen’ bij de kraan. Voor de wasbak zelf kun je allesreiniger en een schone doek gebruiken. Als je klaar bent, maak je alles droog met een droge doek.

Stap 8. maak alle badkameraccessoires schoon

En dit is een onderdeel waar veel mensen mee de mist in gaan. Is de badkamer grondig schoongemaakt, staan alle accessoires nog bacteriën te verzamelen! Dat is natuurlijk niet handig. Neem alle badkameraccessoires af met een doekje en allesreiniger en maak ze daarna goed droog.

Dat is alles! En ja, het schoonmaken van je badkamer blijft een pokkenklus, maar het vernieuwen van je badkamer is nog veel intenser. Hoewel, snuffelen naar leuke badkamer inspiratie blijft ook altijd leuk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *