Diner

Boerenkool zoals boerenkool bedoeld is

Een ovenschotel boerenkool, zoete aardappelburger met boerenkool, pesto van boerenkool. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een recept met boerenkool. Maar vandaag maakte ik boerenkool zoals het bedoeld is. De boerenkool zoals mijn moeder het maakte, een boerenkoolstamppot met worst. En spekkies niet te vergeten. Hoewel sommige dat overbodig vinden. Weird.

Goed, boerenkoolstamppot dus. Goed idee, maar ik moest dan wel eerst even checken hóé zij die boerenkoolstamppot maakte.

Ingrediënten van de klassieke boerenkoolstamppot

Ingrediënten voor 4 personen
  • 300 gram boerenkool
  • 800 gram super kruimige aardappelen
  • 125 gram gerookte spek
  • 1 theelepel zout
  • 1 rookworst

“Mam, hoe maak jij altijd een boerenkoolstampot?
“Gewoon”, is het antwoord waarmee ik het moet doen.

Benodigdheden:

  • Grote pan (soeppan)
  • Koekenpan
  • Stamppotstamper

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Stampen: 5 minuten
Totale bereidingstijd: 35 minuten

Recept van de klassieke boerenkoolstamppot

Stap 1. Je schilt de aardappelen en doet ze met een laagje water onderin de grote pan. Hier strooi je de theelepel zout overheen.

Stap 2. Dan doe je de boerenkool op de aardappelen. Je voegt nog wat water in de grote pan toe, zodat de boerenkool net niet gaat drijven.

Stap 3. Breng het geheel aan de kook en laat het 25 minuten koken.

Stap 4. Ondertussen leg je in de laatste 10 de worst op de boerenkool. Hierdoor zal de boerenkool iets zouter smaken.

Stap 5. Ook is het nu de tijd om de gerookte spek te bakken in de koekenpan.

Stap 6. Na de 25 minuten haal je de rookworst even van de boerenkool af, zodat je de aardappelen, boerenkool en gebakken spekkies kunt stampen met de stamppotstamper. Maar vergeet niet eerst het vocht van de aardappelen en boerenkool af te gieten!

Stap 7. Serveer de boerenkoolstamppot samen met de worst op een leuk bordje en bedank je moeder. Of nodig haar uit om je boerenkoolstamppot zoals het bedoeld is een keer te proeven.

Oh ja, mocht de boerenkoolstamppot nou je mond uit stuiven, smelt dan een beetje boter in een pannetje en je hebt een simpele jus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *