Blog

5 dingen die je dagelijks moet doen om meer georganiseerd te zijn

Een georganiseerd leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar dat betekent niet dat je organiseren niet kunt leren. Ik ben zelf van nature behoorlijk chaotisch en op zich kan ik daar aardig mee leven. Maar in een gezin werkt het soms toch net even anders en is een beetje organisatie wel fijn. Het gaat dan eigelijk gewoon om routine en jezelf (en je gezinsleden) bepaalde handelingen aan te leren. Hier 5 dingen die je dagelijks kunt doen om meer georganiseerd te zijn.

1. Bewaar belangrijke spullen op één plek

Je sleutels, portemonnee, mobiele telefoon, koptelefoon en andere accessoires die je dagelijks bij je draagt , leg ze telkens weer op dezelfde plek. Dit geldt natuurlijk ook voor je kinderen en je partner! Als iedereen zich eraan houdt, is niemand ooit een belangrijk iets kwijt. Zorg voor een plek die makkelijk te bereiken is en die genoeg ruimte heeft, zodat het ook geen irritatie plek wordt. Het hoeft overigens niet één plek te zijn, als het maar een vaste plek is.

2. To-do lijstjes

Je denkt misschien, oh dat onthoud ik wel even… Maar ja, als je ook maar enigszins chaotisch bent, zul je weten dat je alles door elkaar gaat onthouden. Dat werkt natuurlijk niet. Een dagelijks to-do lijstje zal je leven echt zoveel georganiseerder maken. En dat niet alleen, een to-do lijstje zal je ook veel productiever maken.

3. Doe alles digitaal

To-do lijstje hier, briefje daar. Papier maakt rommelig en is lastig te organiseren. Doe daarom zoveel mogelijk digitaal. Een agenda houd je in je telefoon bij en kun je ook nog eens delen met je partner. En een to-do lijstje zet je in je notities. Voordeel is ook nog eens dat je onderweg ook je ideeën op kunt schrijven.

4. Ruim op en gooi weg

Wanneer je georganiseerd door het leven wil gaan, zul je zo nu en dan moeten opruimen. Nou ja, eigenlijk moet je gewoon iedere dag even opruimen en weggooien wat je niet gebruikt of nodig hebt. Dit scheelt zoooo veel ongeorganiseerde zooi in je huis. En wanneer je iedere dag even de boel opruimt, is het werk ook zo gedaan.

5. Volg je routine

En dit is dus belangrijk om ook daadwerkelijk georganiseerd te blijven. Als je een plan maakt, bijvoorbeeld je badkamer schoonmaken, volg deze dan ook. Vasthouden aan een routine helpt bij het automatiseren van taken die gedaan moeten worden, of je ze nu leuk vindt of niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *