Blog

5x eten die je goed kunt invriezen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen eten invriezen. Eten invriezen is bijvoorbeeld een goede manier om eten langer houdbaar te maken. Sommige eten kun je wel een paar maanden invriezen zonder dat het kwaliteit verliest. Maar als je eten invriest, kun je voedselverspilling voorkomen. Als je bijvoorbeeld teveel groenten of fruit hebt gekocht, kun je deze invriezen zodat je ze later nog kunt gebruiken. Daarbij kun je gemakkelijk maaltijden voorbereiden voor later. Je kunt bijvoorbeeld een grote hoeveelheid soep invriezen en later als snelle maaltijd opwarmen.

En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook nog geld besparen als je eten invriest. Omdat je voedsel kunt kopen in grote hoeveelheden als het in de aanbieding is en dit invriezen. Zo hoef je niet elke keer duur voedsel te kopen als je dit nodig hebt.

Maar één van de voornaamste redenen, voor mij dan, is gemak. Als je eten invriest, kun je snel en gemakkelijk een maaltijd klaarmaken zonder dat je boodschappen hoeft te doen of lang hoeft te koken.

Welk eten kun je goed invriezen?

Er zijn veel verschillende soorten eten die je goed kunt invriezen en later zo uit de vriezer kunt trekken om op te eten.

  1. Groenten: Veel groenten kun je goed invriezen, zoals spinazie, broccoli, bloemkool, courgette en erwten. Je kunt deze groenten blancheren (kort koken) voordat je ze invriest om ze langer houdbaar te maken.
  2. Fruit: Ook fruit kun je goed invriezen, zoals aardbeien, blauwe bessen, banaan, kiwi en mango. Fruit kun je rauw invriezen of eerst in blokjes snijden en dan invriezen.
  3. Vis: Vis kun je goed invriezen om later te gebruiken in bijvoorbeeld vispannetjes of gerechten met vis.
  4. Vlees: Vlees kun je ook invriezen, zoals kip, rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Vlees kun je in porties invriezen zodat je later gemakkelijk een gerecht kunt maken met het vlees dat je nodig hebt.
  5. Soepen en sauzen: Soepen en sauzen kun je ook goed invriezen en later gebruiken om een maaltijd snel klaar te maken.

Lees ook hoe je groente het beste kunt roosteren

Tips voor het invriezen van eten

Als je eten invriest, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten om te zorgen dat het eten goed bewaard blijft en nog lekker is als je het laat ontdooien. Hieronder een aantal tips:

  1. Zorg ervoor dat het eten dat je wilt invriezen zo vers mogelijk is: Hoe verser het eten is als je het invriest, hoe beter het bewaard zal blijven en hoe lekkerder het zal zijn als je het ontdooit.
  2. Verpak het eten goed: Zorg ervoor dat het eten goed afgedekt is voordat je het invriest. Dit kan bijvoorbeeld met aluminiumfolie of een luchtdichte verpakking zoals een gripzak. Zo voorkom je dat het eten aan de buitenkant bevriest en dat er ijsvorming op het eten ontstaat.
  3. Label het eten met de datum: Zorg ervoor dat je het eten label met de datum waarop je het hebt ingevroren. Zo kun je gemakkelijk zien wat je hebt en hoe lang het bewaard kan worden.
  4. Laat het eten afkoelen voordat je het invriest: Als je eten hebt gekookt of gebakken, laat het dan eerst afkoelen voordat je het invriest. Als je het eten nog heet invriest, kan dit de kwaliteit van het eten aantasten en kan het ook leiden tot ijsvorming.
  5. Breek het eten op in porties: Als je eten invriest, kun je het gemakkelijker opdelen in porties zodat je later gemakkelijk de hoeveelheid kunt gebruiken die je nodig hebt. Dit is vooral handig voor gerechten zoals soepen en sauzen.

Kortom, eten invriezen is duurzaam, tegen voedselverspilling en tja, toch ook gewoon lekker makkelijk op z’n tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *