kruiden in de tuin
Blog

Kruiden in je tuin laten groeien

Kruiden zijn een fantastische toevoeging aan elke tuin, groot of klein. Ze voegen niet alleen smaak toe aan je gerechten, maar hebben natuurlijk ook gezondheidsvoordelen. Het kweken van kruiden in je eigen tuin is bovendien goedkoop en gemakkelijk! En welke moestuinmuts houdt nou niet van zo’n ontspannende hobby?

Maar voordat je enthousiast begint aan je eigen kruidentuintje, is het handig om de volgende dingen in je op te nemen. Om de kruiden in je tuin te laten groeien is geen rocket science, maar het heeft wel enige aandacht nodig.

De juiste plek

Kruiden hebben over het algemeen minstens zes uur zonlicht per dag nodig, dus kies een locatie in je tuin die voldoende zonlicht krijgt. Sommige kruiden, zoals munt en peterselie, doen het ook goed in de schaduw, dus zorg ervoor dat je weet welke kruiden je kiest en welke locatie het beste voor hen is.

De juiste grond

Kruiden groeien het best in goed gedraineerde grond, dus zorg ervoor dat de grond in je tuin niet te nat is. Als je grond van nature zwaar of kleiachtig is, kun je het verbeteren door er organisch materiaal aan toe te voegen, zoals compost of vermiculiet.

De juiste kruiden

Er zijn talloze kruiden om uit te kiezen, van basilicum en peterselie tot rozemarijn en tijm. Kies kruiden die passen bij de gerechten die je graag maakt, of kies kruiden die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen. Kies ook kruiden die geschikt zijn voor het klimaat waarin je tuin zich bevindt. Kortom, doe eerst een beetje onderzoek naar voordat je willekeurig kruiden in je tuin laat groeien.

Zaaien

De meeste kruiden kunnen worden geplant als zaailingen, of je kunt zaden zaaien en ze laten ontkiemen. Plant de zaailingen of zaden volgens de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat je ze niet te diep plant. Houd er rekening mee dat sommige kruiden, zoals munt en rozemarijn, zich gemakkelijk verspreiden en in de loop van de tijd groter worden.

Verzorging

Kruiden hebben over het algemeen niet veel verzorging nodig, maar zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft en onkruid en dode bladeren verwijdert. Sommige kruiden, zoals basilicum, moeten regelmatig worden bijgesneden om te voorkomen dat ze te groot worden.

Oogsten

Kruiden kunnen worden geoogst zodra ze ‘groot gegroeid’ zijn en voldoende bladeren hebben om te gebruiken. Knip de bladeren af ​​die je nodig hebt en laat de rest van de plant intact. Dit zorgt ervoor dat de plant blijft groeien en je later opnieuw kunt oogsten.

En zo kun je zelf kruiden in je tuin laten groeien om vervolgens de spreekwoordelijke vruchten ervan te plukken. Want wanneer het lukt, is dit een geweldige manier om gezonde en smaakvolle ingrediënten aan je gerechten toe te voegen. En als je echt lekker bezig bent, kun je een hele moestuin beginnen!

Bekijk ook deze leuke doe-het-zelf voor duurzaam in de tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *