Na heel wat keren cake gebakken te hebben, heeft mijn negenjarige dochter vandaag de beste luchtige appelcake ever gemaakt! Deze appelcake is vochtig, luchtig en smaakvol tegelijk. De appelcake is makkelijk te maken en het allerlekkerst als hij nog een beetje warm is, mét een dot slagroom.
Dit hele simpele recept voor een appelcake, kan je dag opfleuren. Het zit boordevol appels, poedersuiker en een vleugje kaneel. Dus mocht je een chagrijnige bui hebben, bak dan deze appelcake.
Ingrediënten voor een luchtige appelcake:
- 3 eieren
- 1 zakje vanille suiker
- 200 gram bloem
- 4 theelepels bakpoeder
- 150 gram poedersuiker
- 200 gram boter
- 3 appeltjes
- snuf kaneel
Benodigdheden
- Cakevorm
- Mixer
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 1/2 uur
Totale bereidingstijd: 3 kwartier
Hoe je een luchtige appelcake maakt:
Stap 1. verwarm de over voor op 160 graden
Stap 2. Split de dooiers van de eiwitten. Zorg dat er geen dooier achterblijft in het eiwit.
Stap 3. Mix het boter met het poedersuiker. Voeg de dooiers toe, dan stuift het minder. Voeg ook het zakje vanillesuiker toe.
Stap 4. Voeg nu de bloem en bakpoeder aan het beslag toe. Doe dit door de zeef en mix het mengsel vervolgens mooi glad.
Stap 5. Klop nu de eiwitten stijf. Dit doe je om de appelcake lekker luchtig te maken.
Stap 6. Meng het opgeklopte eiwit met een spatel door het beslag. Niet te veel roeren! Het beslag voor de appelcake moet lekker luchtig blijven.
Stap 7. Schil nu de appeltjes en snijd ze in stukjes. Doe een snuf kaneel over de stukjes appel en hussel de appeltjes zodat ze allemaal bedekt zijn met kaneel.
Stap 8. Bekleed de cakevorm met bakpapier, dan hoef je de bakvorm niet in te vetten.
Tip: Het vormen van het bakpapier gaat gemakkelijker wanneer je het een beetje nat maakt.
Stap 9. Roer tot slot de appeltjes door het beslag en doe het geheel in de cakevorm.
Stap 10. Zet de cakevorm in de oven en bak de appelcake in zo’n 30 minuten gaar.
Laat de luchtige appelcake heel eventjes afkoelen, maar niet te lang! Want hij is echt het lekkerst wanneer de appeltjes nog een beetje warm zijn. Dan is de appelcake luchtig en smeuïg tegelijk!
5 irritante karweitjes in de keuken die ik liever ontwijk
Paasbrood maken
Wat je kunt doen met broccoli… 3x anders!
Een glimp van geschiedenis: De evolutie van besteksets door de tijd heen