Blog

9 dingen die je echt niet in de koelkast moet doen

De koelkast lijkt misschien de ideale plek voor het bewaren van allerlei soorten voedsel., maar dat is niet altijd het geval. Bepaalde levensmiddelen horen niet in de koelkast thuis. Zo kun je sommige groenten beter niet in de groentela stoppen. En bepaalde specerijen blijven het best bij temperaturen die buiten de koelkast zijn.

Sommig voedsel blijft dus langer goed buiten de koelkast. Wil je ook langer je voedsel kunnen bewaren en daarmee geld besparen? Check dan hier de 9 dingen die je echt niet in de koelkast moet bewaren.

1. Aardappelen

Wanneer je aardappelen in de koelkast bewaart, tast dat de smaak aan. Je kunt aardappelen het beste in de voorraadkast in een papieren zak bewaren. Niet in een plastic zak, want deze houden vocht vast en daardoor bedreven de aardappelen sneller.

2. Hete saus

Hete saus kan tot drie jaar in de voorraadkast bewaard worden, dus het is niet nodig om het in de koelkast te bewaren.

3. Brood

Brood in de koelkast droogt veel sneller uit als wanneer het buiten de koelkast ligt. Het beste is om je brood op kamertemperatuur in een broodtrommel te bewaren. En wanneer een heel brood teveel is om binnen 4 dagen op te eten, vries je een deel natuurlijk in.

4. Uien

Ook uien blijven het beste op kamertemperatuur, dus buiten de koelkast. Bewaar ze liefst in het netzakje, wederom niet in een plastic zak. Oh, en houd de uien ook uit de buurt van de aardappelen. Aardappelen geven vocht en gassen af, waardoor uien kunnen gaan rotten.

5. Knoflook

Ook knoflook bewaar je het beste buiten de koelkast. Als de teentjes maar een beetje lucht krijgen, kunnen ze wel tot twee maanden goed blijven in de voorraadkast.

6. Tomaten

Ik moet toegeven, tomaten gooi ik automatisch wel eens in de groentela van de koelkast. Maar dit is dus niet nodig! Sterker nog, tomaten worden er melig van. Ook het plastic zakje moet je zo snel mogelijk van de tomaten afhalen. Het beste kun je ze op je aanrecht laten liggen. Houd je ze in de papieren zak, dan worden de tomaten sneller rijp.

7. Koffie

Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om de koffiebonen in de koelkast te leggen. Maar mocht jij dat wel doen? Heel snel mee stoppen! De condensatie van een koelkast zorgt ervoor dat de koffiebonen hun smaak verliezen. Koffiebonen kun je het beste bewaren in een afgesloten pot in de voorraadkast.

8. Pompoenen

Je hebt er vast wel eens een gekocht op de boerenmarkt en gedacht: “Moet de pompoen in de koelkast?” Het antwoord is nee. Een pompoen bewaar je buiten de koelkast.

9. Paprika

Ook paprika hoort niet in de groentela van je koelkast thuis. Vaak zijn paprika’s in de supermarkt in plastic verpakt. Deze kun je het beste zo laten tot je de paprika gaat gebruiken. Het plastic voorkomt namelijk dat je paprika gaat uitdrogen.

Dit zijn zo’n beetje de hoofdzaken die je het beste buiten de koelkast kunt bewaren. Twijfel je nog over bepaalde producten wat je wel en niet in de koelkast bewaart? Kijk dan eens op de site van het Voedingscentrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *