Spinazie is de ‘lievelings’ van mijn oudste. Spinazietaart zal ze dan wel goddelijk vinden, zou je denken. Fout gedacht. Spinazie hoort toch echt gewoon uit de vriezer van Iglo te zijn. Het klinkt als scherpe nagels over een krijtbord voor menig foodblogger, maar het is niet anders. GElukkig houd ik zelf wel van spinazietaart. En zeker van deze: spinazietaart met bladerdeeg en brie.
Wat ook heel fijn is, de spinazietaart is supermakkelijk te maken. En de taart is koud of een beetje lauw ook erg lekker! Prima voedsel om te serveren op een feestje dus! Maar goed, wij hadden geen feestje, wij hadden gewoon weekend. Ook een mooi moment voor spinazietaart met bladerdeeg en brie.
Ingrediënten voor deze spinazietaart:
- 300 gram verse spinazie
- 1 rol bladerdeeg
- 1 stuk brie
- 5 eieren
- 1 ui
- 125 ml kookroom
- 125 gram gerookte spek
- 125 gram geraspte kaas
- 1 theelepel peper en zoutmix
Benodigdheden:
- Taartvorm
- Koekenpan
- Maatbeker
- Garde
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 35 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Recept spinazietaart met bladerdeeg en brie
Stap 1. Snij de ui in kleine stukjes.
Stap 2. Bak het spek en de ui in een koekenpan. Voeg na 5 minuten de spinazie handje voor handje toe. Laat de spinazie niet helemaal slinken.
Stap 3. Tik ondertussen de eieren in de maatbeker.
Stap 4. Klop de eieren los.
Stap 5. Voeg de kookroom, de helft van de geraspte kaas en de peper en zoutmix toe.
Stap 6. Mix het mengsel goed door elkaar.
Stap 7. Vet de taartvorm in en bedek de randen met bladerdeeg. Leg ook wat deeg op de bodem van de taartvorm. Zorg dat er een klein beetje van het deeg overblijft, zodat je straks nog twee strepen op de taart kunt maken.
Stap 8. Giet een klein beetje van het eiermengsel in de taartvorm, zodat je de bodem van de taartvorm niet meer kunt zien.
Stap 9. Doe nu de spinazie, spekkies en ui in de taartvorm. Giet vervolgens de rest van het eiermengsel over de spinazie en zorg dat het goed tussen de spinazie door glijdt.
Stap 10. Strooi de rest van de geraspte kaas over de spinazie en eiermengsel.
Stap 11. Snijd de brie in plakken en bedek streepsgewijs de taart, om en om met het overgebleven blader deeg. Je kunt met een kwast nog even over de bodem van de maatbeker schrapen en het bladerdeeg een beetje insmeren.
Stap 12. Bak de spinazietaart ongeveer 35 minuten op 180 graden.
En klaar! Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf. Ik hoop dat de spinazietaart met bladerdeeg en brie net zo goed mag smaken als ‘ie eruit ziet!
5 irritante karweitjes in de keuken die ik liever ontwijk
Paasbrood maken
Wat je kunt doen met broccoli… 3x anders!
Een glimp van geschiedenis: De evolutie van besteksets door de tijd heen