Blog

De voor- en nadelen van een slowcooker

Een slowcooker, ook bekend als crockpot, is een pan voor op het aanrecht dat wordt gebruikt om voedsel op extra lage temperaturen te koken. Zelf ben ik er dol op, want je kunt met weinig moeite en weinig vaardigheden een lekkere en gezonde maaltijd maken. Ik voel me altijd een beetje een heksje met een keteltje. Je gooit wat ingrediënten in de pan, je roert wat, draait aan de knop en kan weggaan. En aan het eind van de dag staat er een heerlijk maaltijd op je te wachten. Nou dat is een slowcooker in een notendop. Maar natuurlijk heeft de slowcooker naast heel veel voordelen ook een paar nadelen. Ik zette ze allemaal voor je op een rij.

De voordelen van een slowcooker

Omdat ik echt de meeste voordelen aan een slowcooker kan bedenken, begin ik daarmee.

Grote porties, dus geld besparen

Met een slowcooker kun je makkelijk preppen omdat je grote porties maakt. Hiermee bespaar je natuurlijk geld. Een slowcooker is voor een gezin dan ook een groot voordeel. Maar ook wanneer je iemand bent die maaltijden vooruit plant, is een slowcooker echt een uitkomst. Zo kun je een grote hoeveelheid van een maaltijd bereiden en het portioneren voor later of je kunt het natuurlijk invriezen. Zelf vind ik het ideaal om de pasta sausjes, die ik voornamelijk voor de kinderen maak, te maken in een slowcooker.

Weinig werk aan een slowcooker

Tijd is iets waar we allemaal meer van willen hebben, vooral als het om koken gaat. Maar er zijn momenten dat je wel wilt eten, maar geen tijd of zin hebt om te koken. In die tijden kun je vertrouwen op je slowcooker.

In tegenstelling tot de meeste apparaten die een waakzaam oog of enige mate van zorg vereisen, kun je met een slowcooker de ingrediënten erin mikken en ze langzaam klaarmaken. laten. En in de tussentijd kun je op andere activiteiten concentreren. Je kunt zelfs naar je werk gaan.

Je hoeft dus alleen de ingrediënten in de pan te doen, de gewenste instellingen in te voeren en de slowcooker doet de rest. Een groot voordeel voor mensen met drukke schema’s of voor moeders met kinderen met drukke schema’s.

Ik raad overigens wel aan om de eerste keer dat je je slowcooker gebruikt, hem wel met toezicht te gebruiken. Al is het alleen maar voor je eigen gemoedsrust. En na een paar keer proberen is het een geweldige manier om tijd te besparen en een uitstekende maaltijd te bereiden.

Energie besparen

Een slowcooker is energiezuinig. Dat klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar slowcookers zijn behoorlijk energiezuinig. Vergeleken met de standaard elektrische oven verbruiken slowcookers minder energie, waardoor je op de lange termijn meer geld kunt besparen. En naast de energie die uit de stopcontact komt, bespaar je zelf ook energie. Want een slowcooker gebruiken betekent dat je die energie niet besteedt aan koken en dat je die bewaart voor belangrijkere dingen.

Mals vlees uit de slowcooker

Iedereen kan mals vlees maken met een slowcooker! Met een slowcooker in je keuken, kun je gemakkelijk een stoofpotje maken van wat goedkopere stukken vlees. Na een lang kookproces, wordt alles mals! Dus wanneer je wilt pronken bij je vrienden of je familie moet je zeker eens een gerecht bereiden in je slowcooker.

De Beef Teriyaki uit de slowcooker en de Mexicaanse pulled-chicken uit de slowcooker zijn daar uitstekende voorbeelden van.

Het is gezond

Yep, eten uit de slowcooker is gezond. En de reden daarvan is simpel. Door extra lage temperaturen kunnen bij langzaam koken de ingrediënten hun voedingsstoffen behouden, terwijl ook de productie van schadelijke, mogelijk giftige chemicaliën wordt beperkt. En omdat je, in tegenstelling tot koken of frituren, niet op hoge temperaturen kookt, is de kans op overkoken sterk verminderd bij het gebruik van een slowcooker.

Het water, de damp, de smaak, de mineralen en de vitaminen blijven in het eindproduct.

Natuurlijk niet allemaal, want tijdens het koken gaat er wat verloren, maar je frituurt niet. Je verdampt niet alles. Je maakt geen enorme wijzigingen in het voedsel; het eindproduct is consistent en gezonder.

Easy peasy

En het belangrijkste voordeel voor een flopkok is natuurlijk dat iedereen het kan! Iedereen kan een slowcooker gebruiken. Je hoeft geen ingewikkelde recepten te bestuderen of ingewikkelde kooktechnieken te leren. Je doet alles in een pan, kiest de lage of hoge stand, stelt de uren in en zet de slowcooker aan. Easy peasy!

Zo is bijvoorbeeld deze bolognese saus uit de slowcooker echt een aanrader!

De nadelen van een slowcooker

Maar goed, er zijn dus ook een paar nadelen. Hoewel de nadelen lang niet zo zwaar wegen als de voordelen van een slowcooker, benoem ik er toch een paar.

Duurt lang

De naam zegt het al, een slowcooker is langzaam. Als je haast hebt en snel een hapje wil eten, is een slowcooker niet je vriend. De minimale tijd om iets te maken is 3-4 uur, een snelle hap staat dus niet op het menu.

Niet alles wordt lekker in de slowcooker

Op zich is dit niet echt een nadeel, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Want niet alle gerechten worden lekker wanneer je ze in de slowcooker bereid.

Nattigheid

Omdat alle ingrediënten in de slowcooker blijven, is het eindresultaat soms erg nat. Soms zit er namelijk meer vocht in de ingrediënten dan je van te voren had gedacht. Zelf vind ik dit voor sommige gerechten echt een nadeel van de slowcooker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *