Diner

Hete Bliksem met rookworst

Ik denk niet dat ik ooit Hete Bliksem gegeten had. Laat staan zelf gemaakt. Maar voor alles is een eerste keer, zeker als je een foodblog bent gestart. En zo kwam het dat ik vandaag voor het eerst het ouderwetse gerecht Hete Bliksem maakte.

Voor ik losbrand over mijn Hete Bliksem met rookworst, deel ik nog even wat achtergrond informatie over dit gerecht. Gewoon leuk, omdat het echt een ouderwets Hollands gerecht is.

Bij Hete Bliksem denk je misschien al snel aan een pittig gerecht. Dat is het niet, verre van zelfs! De hoofdingrediënten van Hete Bliksem zijn namelijk aardappel, appel en/of peer en ui. Naast deze hoofdingrediënten variëren de overige ingrediënten nogal. Zo wordt het gerecht vaak gegeten met bloedworst. In Gelderland wordt Hete Bliksem gegeten met stoofvlees. En er zijn ook genoeg recepten te vinden van Hete Bliksem met gehakt. Ik koos ervoor om de Hete Bliksem te maken met rookworst. Maar als het geen pittig gerecht is, waarom heet het dan Hete Bliksem? Waarschijnlijk heeft dit gerecht zijn naam te danken aan dat appel en peer twee ingrediënten zijn die vaak lang heet blijven.

Hete Bliksem nog aan toe! Ik verbrand mijn bakkus!


De grote vraag bij het maken van dit soort gerechten is altijd, wat vinden de kinderen daarvan. Er is niets nieuws onder de zon, dus daar kan ik zeer kort en krachtig over zijn:

Het smaakt naar kots!

Aldus mijn sneeuwvlokje

De kinderen vonden het duidelijk niet te hachelen. Tijdens het maken van de Hete Bliksem had ik zelf ook zo mijn twijfels. Maar het eindresultaat vond ik verrassend lekker. Dus hierbij dan ook het recept.

Ingrediënten

 • 1 kilootje kruimige aardappelen
 • 5 grote Elstar appelen
 • 2 uien
 • 2 eetlepels vloeibare margarine
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • Scheutje melk
 • snufje zout
 • Rookworst

Benodigdheden

 • Ovenschaal
 • Middelgrote pan
 • Koekenpan

Bereidingstijd

Voorbereiding: 25 minuten
Tijd in de oven: 25 minuten
Totale bereidingstijd: 50 minuten

Hoe maak je Hete Bliksem?

Stap 1. Schil de aardappelen en kook ze met een snufje zout in 20 minuten gaar.

Stap 2. Schil ondertussen de appeltjes en snijd de appel in plakjes.

Stap 3. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit ze in een eetlepel vloeibare margarine.

Stap 4. Haal de gefruite uitjes uit de koekenpan en bak de plakjes appel in een nieuwe eetlepel vloeibare margarine bruin.

Stap 5. Snijd de rookworst in kleine blokjes.

Stap 6. Giet de gekookte aardappelen af. Stamp de aardappelen met een scheutje melk tot aardappelpuree. Strooi een halve theelepel nootmuskaat over de aardappelpuree.

Stap 7. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 8. Vet de ovenschaal in. Schep de helft van de aardappelpuree op de bodem van de ovenschaal.

Stap 9. Schep hierop de gefruite uitjes. De volgende laag leg je de gebakken appel. En daarbovenop schep je de andere helft van de aardappelpuree.

Stap 10. Als laatste strooi je de blokjes rookworst over de ovenschotel. Dek de ovenschotel af met wat aluminiumfolie en zet de ovenschaal 25 minuten in de oven op 200 graden.

Geen bliksem snel gerecht, maar wel een lekker Oer Hollands gerecht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *