Sinds kort mag je oude theezakjes in de GFT afvalbak gooien. Superhandig, maar wist je dat je ook andere dingen kunt doen met oude theezakjes? En nee, dan heb ik het niet over een theezakje nogmaals in een mok warm water hangen, maar over andere nuttige dingen.
In plaats van ze weg te gooien, kun je ook één van de volgende dingen doen met oude theezakjes.
Vieze geurtjes
Gebruik oude theezakjes om geurtjes in huis te verwijderen. Plaats de zakjes in je koelkast, schoenen of afvalbak om onaangename geuren te absorberen.
Vies geurtje in je auto? Hang dan gedroogde oude theezakjes in je auto als natuurlijke luchtverfrisser.
Vieze geurtjes kun je ook uit een tapijt halen door de inhoud van een oud theezakje over het tapijt te spreiden. Na een kwartiertje zuig je het weer op en hoppa, het tapijt ruikt weer prima.
Knoflook of uien gesneden? Wrijf je handen in met een nat theezakje om deze onaangename geuren te verwijderen.
Kortom, oude theezakjes werken nog prima om vieze geurtjes te verwijderen.
Insectenbeet
Ben je geprikt door een insect? Ook dan kan een oud theezakje heel nuttig zijn, want het kan helpen tegen de jeuk en zwelling. Plaats dan ook een nat theezakje op een insectenbeet om de jeuk en zwelling te verminderen.
Maskertje? Gebruik gewoon je oude theezakjes! Thee heeft kalmerende en verzachtende eigenschappen. Oude theezakjes kun je dan ook gebruiken om je huid te verzachten. Week de zakjes in warm water en plaats ze bijvoorbeeld op je gezicht of handen om de huid te kalmeren en te hydrateren.
Pannen schoonmaken
Wat je ook kunt doen met je oude theezakjes, is huishoudelijke voorwerpen schoonmaken, zoals vieze potten en pannen. De theeblaadjes hebben schurende eigenschappen en kunnen vet en vuil te verwijderen.
Het kán he, zelf zou ik ook gewoon een schuursponsje erbij pakken om een vieze pan schoon te maken, maar toch.
Bemesting
Wat te doen met oude theezakjes? Die gooi je niet in GFT bak, maar in je tuin! Je kunt een oud theezakje namelijk gebruiken als bemesting voor de tuin. Theezakjes bevatten veel voedingsstoffen, waaronder stikstof, kalium en fosfor, die de groei van planten bevorderen.
Wanneer je een theezakje gebruikt als bemesting, is het belangrijk om het zakje eerst goed te laten drogen. Zodra het zakje droog is, kun je het openen en de theeblaadjes in de grond rondom de planten strooien. Je kunt ook het hele theezakje begraven in de grond.
Vermoeide ogen
Een oud theezakje kan lekker zijn bij vermoeide ogen. Theezakjes, vooral die gemaakt zijn van zwarte of groene thee, bevatten cafeïne en antioxidanten die de bloedvaten rond de ogen kunnen samentrekken en ontstekingen kunnen verminderen, waardoor de ogen verfrist en minder vermoeid aanvoelen.
Om een theezakje te gebruiken voor vermoeide ogen, zet je eerst een kopje thee en laat je het theezakje afkoelen. Leg vervolgens het theezakje op je gesloten ogen en laat het daar vijf tot tien minuten rusten. Zorg ervoor dat het theezakje niet te heet is voordat je het op je ogen legt. Je wil je ogen natuurlijk niet verbranden. Je kunt dit één of twee keer per dag doen en je ogen voelen weer als herboren!
Lees ook wat te doen met oude kruidenpotjes
Fabeltjes over oude theezakjes:
Hoewel sommige mensen beweren dat het gebruik van oude thee voor van alles en nog wat kunt gebruiken, zijn er toch ook een aantal fabeltjes over gebruikte theezakjes.
Muizen verjagen
Zo wordt er beweerd dat oude theezakjes als muizen afweren, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen. Er zijn ook geen actieve stoffen in thee die bekend staan om hun muizen-afwerende eigenschappen.
Ontvetten van afwas
En hoewel sommige mensen beweren dat het gebruik van een oud theezakje kan helpen bij het ontvetten van de afwas, is het niet de meest effectieve methode om dit te doen. Kom ik toch weer even terug op het vieze potten en pannen verhaal. Theezakjes bevatten ook geen actieve ingrediënten die vet kunnen afbreken. Das ja, ook dit is een fabeltje over wat te doen met oude theezakjes.
5 irritante karweitjes in de keuken die ik liever ontwijk
Paasbrood maken
Wat je kunt doen met broccoli… 3x anders!
Een glimp van geschiedenis: De evolutie van besteksets door de tijd heen