Blog

10 Groene bespaartips voor keukenapparatuur

In vrijwel ieder huishouden in Nederland leeft de vraag: hoe leven we duurzaam en  comfortabel, zonder dat de energiekosten de pan uitrijzen? Keukenmerk Pelgrim speelt hierop in met haar Groene Keuze label in combinatie met voorlichting over hoe je energie en geld kan besparen in de keuken. De gedachte achter het Groene Keuze label van Pelgrim is dat de duurzaamheid van een keukenapparaat niet alleen bepaald wordt door het energielabel maar ook door de Co2 uitstoot. Daarom krijgen nog niet alle producten, maar wel steeds meer, het Groene Keuze label. Om de Co2 uitstoot van een product te bepalen wordt gekeken naar de materialen maar ook welke weg een product af moet leggen voordat het in thuis in de keuken staan. Zo worden de meeste apparaten in Europa gemaakt. 

Staat een energievriendelijke oven of vaatwasser eenmaal in je keuken, dan kun je nog flink wat energie en geld besparen door de apparaten slim te gebruiken.

10 Bespaartips voor thuis

  1. De vaatwasser verbruikt de meeste energie bij het opwarmen van water. Het kan wel tot 50% energieverbruik schelen als je de vaatwasser op de warmwatertoevoer aansluit.
  2. Vaatwassers verbruiken relatief veel water en stroom en staan vaak dagelijks aan. Kies daarom voor een (Groene Keuze) vaatwasser met minimaal het C label (voorheen A+++ energielabel). Die bespaart tot wel 45% energie ten opzichte van een 15 jaar oude vaatwasser. Dat is een besparing van circa € 35,- per jaar.
  3. Zorg in de koelkast voor een gelijkmatige verdeling van de glazen legplateaus en plaats het voedsel zo dat lucht vrij door de binnenkant van het apparaat kan circuleren. Plaats dus niets tegen de achterwand aan.
  4. Kies de juiste temperatuur voor je koelkast en vriezer. De ideale temperatuur van een koelkast is 4 graden. Op deze temperatuur blijven je etenswaren tot wel twee keer langer houdbaar. Stel de vriezer in op -18 graden Celsius. 1 graad lager instellen van temperatuur verhoogt de energieconsumptie met ongeveer 5%.
  5. Ontdooi de vriezer gemiddeld 6 keer per jaar, anders kost het veel extra energie om op temperatuur te blijven. Dit voorkom je door te kiezen voor een vriezer met een NoFrost functie, waarbij je nooit meer zelf de vriezer hoeft te ontdooien. 
  6. Maak bij het koken zo veel mogelijk gebruik van deksels. Hiermee verlaag je het energieverbruik tot wel 50%. Ga ook slim om met de grootte van je potten en pannen. Koken in een te grote pan voor een klein portie eten is zonde voor de extra energie die nodig is alles op te warmen.
  7. Maak slim gebruik van restwarmte. Zet de kookplaat een minuut eerder uit met het deksel op de pan. De garing gaat nog even door omdat de kookplaat nog goed warm is.
  8. Denk praktisch: Heb je een oven met een ventilator, dan kan je gemakkelijk op meerdere niveaus tegelijk bakken. Als je de oven toch al gebruikt voor de kip, plaats dan ook de aardappelen in de oven om samen te garen. Zo bespaar je de energie die je nodig had om de aardappelen op bijvoorbeeld de kookplaat te koken.
  9. Het dient af en toe te moeten gebeuren maar het is zeker niet het leukste klusje; het schoonmaken van de afzuigkap. Als er veel vet en stof in het filter zit, moet de afzuigkap namelijk harder werken en dat kost meer energie. Wanneer een vetfilter vies is, kost het je al gauw zo’n vijf euro per jaar meer aan energiekosten. Wanneer je af en toe het filter van de afzuigkap schoonmaakt, scheelt dat dus in jouw portemonnee.
  10. Zet je afzuigkap niet op het hoogste vermogen bij recirculatie. De filters hebben tijd nodig om alle kookgeuren te binden. Wanneer je een te hoog vermogen gebruikt, worden deze snel ver weg geblazen en kan je toch last krijgen van de nare geurtjes.

Kijk voor meer tips voor dagelijks gebruik op Energie besparen in de keuken – Pelgrim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *